Labai sveika valgyti tiek liesą, tiek riebią žuvį. Nustatyta, kad žuvis — vienintelis produktas, kuris kuo riebesnis, tuo sveikesnis. Paslaptis — žuvyje esančios omega-3 riebiosios rūgštys, kurių žmogaus organizmas pats negamina ir kurių mums nuolat trūksta. Žmonės, gaunantys pakankamai omega-3 riebiųjų rūgščių, rečiau serga vėžiu, širdies ligomis, astma, depresija. Kad organizmas gautų reikiamą šių rūgščių kiekį (maždaug 0,5 g per dieną), žuvies užtenka valgyti tik du kartus per savaitę. Pavyzdžiui, vieną kartą suvalgyti kelis sumuštinukus su lašiša, ikrais, sardinėmis ar tunu, o kitą kartą— „rimtą" žuvies patiekalą.
Žuvies patiekalai skanūs ir lengvai paruošiami. Jeigu visai neturite laiko, pirkite filė — iš jos patiekalą galimą pagaminti per kelias minutes. Tačiau šviežios žuvies patiekalai yra skanesni.
Žuvų taukai neatstoja natūralios žuvies, nes juose yra tik A ir D vitaminų, o žuvyje — B grupės ir PP vitaminų, kalcio, fosforo, magnio, geležies, kalio, jodo, Taip pat žuvyje yra ir kitų vertingų dalykų, t. y. lengvai virškinamų baltymų, kuriuose yra retų amino rūgščių.
MAISTINĖ ŽUVŲ VERTĖ (100 g
žuvies)
Žuvies pavadinimas | Energetinė vertė (kcal) | Baltymai (g) | Riebalai (g) |
Sterkas, lynas | 40 | 10 | 1 |
Lydeka, ešerys | 44 | 10 | 1 |
Karpis | 50 | 8 | 2 |
Upėtakis’ | į 53 | .11 | 1 |
Menkė | 70 | 16,5 | 0,3 |
Plekšnė | 84 | 16,5 | 1,8 |
Jūros lydeka | 90 | 17,2 | 2,2 |
Otas | 100 | 20 | 2 |
Ungurys | 195 | 9 | 18 |
Sūdyta silkė | 220 | 20 | 15,5 |