Skip to content

Žuvį valgyti sveika

    Labai sveika valgyti tiek liesą, tiek riebią žuvį. Nustatyta, kad žuvis — vienintelis produktas, kuris kuo riebesnis, tuo sveikesnis. Paslaptis — žuvyje esančios omega-3 riebiosios rūgštys, kurių žmogaus organizmas pats negamina ir kurių mums nuolat trūksta. Žmonės, gaunantys pakankamai omega-3 riebiųjų rūgščių, rečiau serga vėžiu, širdies ligomis, astma, depresija. Kad organizmas gautų reikiamą šių rūgščių kiekį (maždaug 0,5 g per dieną), žuvies užtenka valgyti tik du kartus per savaitę. Pavyzdžiui, vieną kartą suvalgyti kelis sumuštinukus su lašiša, ikrais, sardinėmis ar tunu, o kitą kartą— „rimtą" žuvies patiekalą.

    Žuvies patiekalai skanūs ir lengvai paruošiami. Jeigu visai neturite laiko, pirkite filė — iš jos patiekalą galimą pagaminti per kelias minutes. Tačiau šviežios žuvies patiekalai yra skanesni.

    Žuvų taukai neatstoja natūralios žuvies, nes juose yra tik A ir D vitaminų, o žuvyje — B grupės ir PP vitaminų, kalcio, fosforo, magnio, geležies, kalio, jodo, Taip pat žuvyje yra ir kitų vertingų dalykų, t. y. lengvai virškinamų baltymų, kuriuose yra retų amino rūgščių.

    MAISTINĖ ŽUVŲ VERTĖ (100 g
    žuvies)

    Žuvies pavadinimas

    Energetinė vertė (kcal)

    Baltymai

    (g)

    Riebalai

    (g)

    Sterkas, lynas

    40

    10

    1

    Lydeka, ešerys

    44

    10

    1

    Karpis

    50

    8

    2

    Upėtakis’

    į 53

    .11

    1

    Menkė

    70

    16,5

    0,3

    Plekšnė

    84

    16,5

    1,8

    Jūros lydeka

    90

    17,2

    2,2

    Otas

    100

    20

    2

    Ungurys

    195

    9

    18

    Sūdyta silkė

    220

    20

    15,5

     

    Komentaras

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *