Skip to content

Natrio glutamato (E621) pavojus žmogaus sveikatai

    Jau nebe pirmą dešimtmetį natrio glutamatas yra pagrindinis priešas
    daugybei organizacijų, kovojančių už sveiką mitybą (ypač produktus
    vaikams). Iš kitos pusės prieš E621 uždraudimą kovoja chemijos pramonė,
    gaminanti ir parduodanti milijonus tonų šio chemikalo, bei maisto
    pramonė, nebeįsivaizduojanti savo antrarūšės produkcijos realizavimo be
    šio „prieskonių karaliaus".

    Šis papildas buvo susintetintas 1909 metais Japonų kompanijoje
    Ajinomoto, kuri savo padalinį JAV įkūrė 1956 metais. Šiuo metu Ajinomoto
    priklauso 33 proc. pasaulinės natrio glutamato rinkos ir ji veikia 23
    pasaulio šalyse. Oficiali Ajinomoto apyvarta, pateikta kompanijos 2008
    metų finansinėje ataskaitoje, buvo 9.9 milijardų eurų.

    Atlikta daugybė tyrimų, kuriais nustatyta, jog šio chemikalo naudojimas yra pavojingas žmogaus sveikatai:

    •   Pavartojus E621 gali būti jaučiami galvos skausmai, širdies ritmo padažnėjimas, silpnumas raumenyse, mieguistumas, temperatūros pakilimas. Jis gali sukelti alergiją.

    •   Šis maisto priedas ypač pavojingas vaikų sveikatai. Jo vartojimas sukelia vaikui nebeatitaisomus regėjimo ir smegenų pažeidimus.

    •   Vartojant E621 skonio receptoriai praranda jautrumą, todėl dažnai jį vartojančiam žmogui maistas be papildo ima atrodyti beskonis.

    •   Praeito šimtmečio septyniasdešimtajame dešimtmetyje amerikiečių neurofiziologas John Olney bandymais su žiurkėmis įrodė, kad E621 negrįžtamai pakenkia kai kurioms smegenų funkcijoms.

    •   Japonų mokslininkas Yuichiro Ogura 2000-iais įrodė, kad E621 gali pakenkti akies rainelei.

    •   2008 metų paskutiniame JAV Mokslų Akademijos žurnalo „Proceedings ofthe National Academy of Sciences" numeryje paskelbtas straipsnis, kad E621 yra pasisotinimo jausmą nutolinantis maisto priedas ir todėl yra nutukimo, gastrito ir skrandžio opos atsiradimo priežastis.

    •   E621 naudojamas daugelio produktų (dešrų, prieskonių mišinių, sūrelių, paštetų ir t.t.) gamyboje, todėl per dieną vartojant daugiau nei keletą produktų gali būti viršijama „oficialiai" nepavojinga dienos norma.

    •   Žymus JAV neurochirurgas Dr. Russell Blaylock, tiriantis vėžinius susirgimus, teigia, kad didesnės natrio glutamato koncentracijos organizme gali sukelti smegenų vėžį.


    Komentaras

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *