Vaistinis augalas – gudobelė

Gudobelė, kitaip dar vadinama vilkobele ar kaulauoge, yra maždaug 2 metrų aukščio krūmas, auga retuose miškuose arba kaip dekoratyvinis augalas auginama soduose ir parkuose. Balti ar rožiniai gudobelės žiedai žydi gegužės – birželio mėnesiais ir skleidžia labai stiprų bei nemalonų kvapą. Gudobelės vaisiai pradeda nokti liepos mėnesį.

 

Gudobelės vaisiai vartojami palyginti retai, dažniausiai vartojami jos
žiedai arba lapai. Žiedai skinami pradėję skleistis, džiovinami
palėpėse, gerai vėdinamose patalpose. Žiedų kvapas silpnas, specifinis,
skonis kartus. Vaisiai renkami subrendę, bet dar neprinokę, t.y.
rugsėjo – spalio mėnesiais, ir džiovinami.

Gudobelėje daug įvairių veikliųjų medžiagų, tačiau svarbiausios yra dvi
grupės – flavonoidai, pvz. hiperozidas, rutinas, kvercitinas, bei
oligomeriniai procianidinai.

Jau prieš 200 metų buvo pastebėtos gydomosios gudobelės savybės. Šio krūmo lapų nuoviras gerina širdies vainikinių kraujagyslių kraujotaką ir stiprina širdies raumens susitraukimą. Gudobelėje yra širdies ritmą veikiančių medžiagų, tačiau jos yra toksiškos. Tuo gudobelė skiriasi nuo kito širdies ligoms gydyti vartojamo natūralaus vaisto – rusmenės.

Gudobelė nėra vaistas, kuris išgydo žmogų per vieną naktį. Priešingai, gydomasis šio vaistinio augalo poveikis išryškėja tik ilgai bei reguliariai jį vartojant. Pagrindinė vartojimo indikacija yra vadinamoji „seno žmogaus širdis“. Mat senyvo amžiaus žmonių širdis dažnai silpniau veikia dėl vis labiau silpnėjančio širdies raumens susitraukimo bei vainikinių širdies kraujagyslių kraujotakos nepakankamumo.

Šis vaistinis augalas naudingas taip pat ir jauniems žmonėms, kurių širdžiai tenka didelis krūvis dėl streso ar ligos. Gudobelės preparatai tiesiogiai nemažina padidėjusio kraujospūdžio, tačiau jie stiprina širdies susitraukimus, tad kartais juos vartojant normalizuojasi ir kraujospūdis. Gudobelė sėkmingai vartojama ir gydant po persirgto miokardo infarkto.

Galima pasirinkti vieną iš gatavų vaistų, kuriuose yra gudobelės. Kas nori vartoti gryną vaistą, gali rinktis ekstraktą arba tinktūrą. Iš augalo žaliavos galima ruošti arbatą: 2 šaukšteliai užpilami 1 stikline verdančio vandens ir paliekami 20 minučių pritraukti. Geriama po 1 puodelį ryte ir vakare. Gudobelės arbatą geriau pasaldinti medumi, nes ji yra nemalonaus skonio. Gudobelės preparatų geriau nevartoti braškėms ir žemuogėms alergiškiems žmonėms.

Paskelbta Bendri sveikatos patarimai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.