Kaštonas yra atkeliavęs iš Balkanų šalių ir ilgą laiką buvo tik dekoratyvinis augalas. Dabar šis medis užkariavo lietuvių sodus ir miestų parkus: pavasarį grožimės žiedų žvakėmis, karpytais lapais, o rudenį renkame pažirusius ruduosius kamuoliukus, jų subrandintus vaisius.
Greitai lietuvių šeimininkės suprato šio gražuolio keleriopą naudą sveikatai. O tinkami jie, anot senolių, labai daug kam. Sakoma, kad kaštonai gydo nemigą, kosulį, mažina raumenų, sąnarių ir reumatinius skausmus, tinkami skrandžio veiklai gerinti. Vaisių skinti negalima, jie tinkami rinkti tuomet, kai patys lyg lietum pabyra nuo medžių. Šiais laikais, norint panaudoti kaštonus sveikatinimo procedūroms, derėtų rinktis iš ekologiškai švarių vietų.
Kaštonus vartoti yra pravartu tiems, kurie mėgsta pirtį. Sudėkite ruduosius vaisius į dėžutę ar skardą, nebijančią karščio ir palikite kuriam laikui pirtyje, galima pakaitinti net ant akmenų. Per pertrauką pasidarykite pėdų masažą: tiesiog pavaikščiokite ant įkaitusių kaštonų; efektas prilyginamas akupunktūriniam masažui, nes liečiami įvairūs pėdų taškai, taip suaktyvinama kraujotaka ir medžiagų apykaita. Maža to, kaitinamas kaštonas išskiria kvapą, labai naudingą bronchams, tad tinka peršalus ar kosint. Jei pirtyje yra garų – kvėpuokite į sveikatą.
Jeigu neturite galimybių pasimėgauti pirtimi, pasinaudokite dubeniu. Priberkite vaisių tiek, kad jais užklotumėte dubens dugną. Atsistokite į dubenį ir ridenkite juos nuo kulno iki kojų pirštų galiukų. Pėdų masažas bus efektyvesnis, jeigu kaštonus užpilsite karštu vandeniu ir taip pasivaikščiosite ne mažiau kaip 15 min. Jeigu kosėjimas labai stiprus, o ypač tai tinka vaikams, į dubenį įpilkite valgomosios druskos – tai padvigubins gydomąjį efektą. 1 litrui vandens reikėtų įberti du kaupinus valgomuosius šaukštus druskos.
Labai vertingi yra kaštonų spiritiniai užpilai. Išdžiovintus ir nuluptus vaisius sumalkite į miltus bei užpilkite baltuoju vynu. Geriausia, jeigu vynas bus sausas, be papildomų prieskonių, kvapų. Palaikyti reikia ne mažiau kaip savaitę. Toks gėrimas labai palengvina atsikosėjimą. Vartoti reikėtų po 3-4 valgomuosius šaukštus per dieną, prieš tai gerai suplakus.
Taip pat kaštoniniai užpilai tinka sąnarių ligoms gydyti. Taip pačiai sutrintus ar sugrūstus kaštonus reikėtų užpilti stipria degtine, palaikyti apie dvis savaites. Tokia tinktūra įtrinkite skaudamas vietas. Šis užpilas labai palengvina sąnarių skausmus, sumušimus. Šį užpilą galima vartoti ir į vidų: rekomenduotina gerti po 30 lašų per dieną. Beje, tokį užpilą galima gaminti ir su valgomuoju actu.
Daugybę žmonių vargina įkyrus kojų venų skausmas, patinimai, varikozė. Šiems negalavimams gydyti tinka tokia kaštonų tinktūra: iš pririnktų kaštonų reiktų nulupti odeles, jas sumalti. Užpilti alkoholiu, palaikyti 10- 12 dienų, po to vartoti dvi savaites po 20 lašų per dieną. Sumaltas minkštimas vartotinas kaip kompresas sutinusioms, nuvargusioms ir išsiplėtusioms venoms gydyti, jį reiktų išimti į atskirą indą ir užpilti aliejumi.
Reumatui gydyti gydytojai homeopatai pataria pasiruošti tokias voneles: sugrūskite apie pusę kilogramo kaštono vaisių, užpilkite apie 3 litrus vandens ir išvirkite. Atvėsinus, nukoškite ir supilkite į vonią. Tokioje vonioje pamirkite apie pusvalandį, kad pajustumėte naudą, tokias maudynes pakartokite kelis kartus per savaitę vieną mėnesį.
O tiems, kurie propaguoja sveiką gyvenseną ir dėl įvairių negalavimų vengia kavos ( pavyzdžiui, aukšto kraujospūdžio, didelio skrandžio rūgštingumo), siūlomas toks kaštonų kavos receptas: vėlyvą rudenį rinktų kaštonų odeles nulupkite, pavirkite piene, kol suminkštės. Tada sumalkite mėsmale. Maltą masę paskleiskite skardoje ar inde ir išdžiovinkite orkaitėje, galima šiltoje vietoje džiovinti natūraliai. Išdžiovintas kaštono odeles dar kartą sumalkite kavamale. Kaštonų kava virimui paruošta: užvirkite vandenį su pienu, įdėkite du šaukštus kaštonų miltelių ir pavirinkite apie 4 minutes. Palaukite kol tirščiai nusės… ir skanaus! Tokią kavą gerdavo karališkosios Europos šeimos…
Labai vertingas straipsnis.