Artėjant vasarai ir orams palaipsniui atšylant norėsis leisti laisvalaikį gamtoje, prie ežero arba jūros. Vieniems pakaks atostogų Lietuvoje, tačiau sulig pigių skrydžių bendrovių atėjimu į Lietuvą, atsiranda vis daugiau galimybių išvykti svetur. Tačiau net ir atėjus į Lietuvą šiltesniems orams ir gyvsidabriui termometro stulpeliu dienos metu kylant vis aukščiau, pietinėje Europos žemyno dalyje paprastai yra kur kas šilčiau – ten temperatūra pavasario pabaigoje neretai siekia 30 laipsnių ir daugiau. Visus metus sunkiai dirbant ir pagaliau sulaukus išganingojo atostogų mėnesio neretai pamirštama pasirūpinti visomis saugumo priemonėmis ypač vykstant į šiltuosius kraštus.
Taigi, kaip išvengti žarnyno ligų išvykus į šalį, kurioje net naktį temperatūra nenukrenta žemiau 25 laipsnių? Esu pats susidūręs su šia problema ir patikėkit, menkas malonumas vos tik nuvykus į šalį, praėjus kelioms dienoms, kas valandą ieškoti tualeto. Visas malonumas greit baigiasi ir grįžus iš tokių atostogų jas norisi kuo greičiau pamiršti. Pavyzdžiui, Hepatitas A yra dažniausia keliautojų liga, kuri atsivežama iš svetur. Lietuvaičiai ją paprastai atsiveža iš Egipto, Turkijos kurortų. Šia liga kasmet suserga apytiksliai pusantro milijono žmonių. Šis virusas perduodamas tiesioginio žmonių kontakto metu, per užkrėstas išmatas, maistą, vandenį, taip pat liečiant pinigus ir pan.
Besivystančiose pasaulio šalyse dažnokai pasitaikantis negalavimas yra keliautojų diarėja arba viduriavimas.
Taigi, kaip to išvengti?
Norint išvengti viduriavimo, pilvo skausmų bei pavojingų ligų užkrato, svarbiausia yra laikytis higienos ir rinktis tik gerai termiškai apdorotą maistą. Nuolat plauti rankas, gerti tik patikimą vandenį (vandenį patartina pirkti plastikiniuose buteliuose, prieš tai įsitikinus, kad jie nebuvo atsukti) ir vengti ledukų, kuriais paprastai norisi atsišaldyti kokį nors gėrimą. Prastesniuose viešbučiuose ledukai padaromi iš paprasto, nevirinto vandens, o tai tiesiausias kelias į viduriavimą ir ne tik. Patartina ledukų vengti net ir prabangiuose viešbučiuose, nebent jūs patys įsitikinsite, kad šaldymui naudojamas virintas, filtruotas vanduo, o ne vanduo iš čiaupo.
Kita labai svarbi taisyklė – vartokite tik termiškai apdorotą maistą – keptą arba virtą. Kad ir kaip viliojančiai atrodytų restorane patiektos žalios jūros gėrybės, susilaikykit. Verčiau apeiti patiekalus, kuriuose visokios daržovės ar jūros gėrybės. Geriausia valgyti tik šviežią, ką tik išvirtą arba iškeptą maistą. Jei jau nusipirkote turguje šviežių vaisių, būtinai kruopščiai juos nuplaukite. Įsidėkite vaistų nuo viduriavimo ir nešiokite su savim.
Patartina pasiskiepyti, jei šalyje į kurią vykstate didelis sergamumas Hepatitu arba kitomis pavojingomis ir lengvai užkrečiamomis ligomis. Pavyzdžiui, Afrikoje, Centrinėje ir Pietų Amerikoje paplitęs Hepatitas A, tad prieš ten vykstant būtų pravartu pasiskiepyti. Taip pat įsimeskite ir probiotikų, kurie atstato žarnyno veiklą.
Pačioje šalyje venkite liesti durų rankenas, turėklus, ypač pastatų viduje. Lauke esantys turėklai, ypač saulėje, paprastai yra saugūs ir ant jų neturėtų būti bakterijų. Visuomet su savimi turėkite rankų dezinfekavimo skysčio ar dezinfekuojančių (antibakterinių) servetėlių, ypač jeigu neseniai lietėte pinigus. Net neįsivaizduojate kiek bakterijų galima rasti ant pinigų.
Ypač laikykitės higienos bendro naudojimo tualetuose.