Skip to content

Peršalimas ir jo profilaktika

    Šaltuoju metų laiku dėl šalčio ir vitaminų stokos susilpnėja imunitetas, todėl lengvai susergama peršalimo ligomis. Išvengti peršalimo padeda kai kurie maisto produktai. Vartokite juos profilaktiškai ir peršalimas praeis pro šalį nesugebėjęs įveikti jūsų organizmo gynybinių jėgų.

    Česnakai:

    Juose yra vitamino C, natūralaus antibiotiko alicino, fitoncidų bei įvairių mikroelementų. Jie stiprina mūsų imunitetą, saugo organizmą nuo virusų ir bakterinių infekcijų.

    Medus:

    Medus stirpina žmgaus imuninę sistemą, kadangi jame yra daug biologiškai aktyvių medžiagų, magnio, geležies, kalcio, įvairių vitaminų bei fitoncidų. Be to, medus labai palankiai veikia širdį.

    Jei visgi jau peršalote, tuomet medų vartokite su karšta arbata, karštu pienu ar citrinos sultimis (100 gramų medaus ir pusės citrinos sultys).

    Žalioji arbata:

    Šiame gėrime yra labai daug naudingų medžiagų bei vitaminų, tarp jų ir vitaminai PP, K. Žalioji arbata stiprina imuninę sistemą, šalina toksines medžiagas, kurios susidaro sergant infekcinėmis ir uždegiminėmis ligomis bei lėtina organizmo sienelių senėjimą.

    Svogūnų laiškai:

    Jų dėka organizme naikinami virusai ir bakterijos, stiprinamas imunitetas bei taip pat gerinamas apetitas. Svogūnų laiškuose gausu vitamino C, kalio, fosforo bei beta karotino.

    Jogurtas

    Jogurtas didina atsparumą peršalimo ligoms bei yra naudingas stiprinant imunitetą. 

    Išvengti peršalimo ligų padeda ir organizmo grūdinimas. Vienas iš būdų grūdinimui – kontrastinės kojų vonelės. Darykite taip: į vieną vonelę įpilkite 40 – 41 laipsnių Celsijaus vandens, o į kitą 27 – 28 laipsnių. Paeiliui po keletą sekundžių mirkykite pėdas tai vienoje, tai kitoje vonelėse. Kaitaliokite mažiausiai keturis kartus. Kaskart šalto vandens temperatūrą mažinkite po vieną laipsnį iki 20 laipsnių.

    Imunitetą labiausiai stiprina vitaminas C, todėl valgykite kuo daugiau citrinų, apelsinų ir raugintų kopūstų. 

    Imunitetą stiprinanti priemonė: sutrinkite kelis šimtus gramų spanguolių, į gautą masę įmaišykite du šaukštus medaus ir susmulkinkite česnako skiltelę. Vartokite kasdien po arbatinį šaukštelį. 

    Viena efektyviausių priemonių užkirsti kelią peršalimui yra daržovių sultys ir jų mišiniai: 1 stiklinė morkų sulčių sumaišykite su 2/3 špinatų sultimis; arba 1 stiklinę morkų sulčių sumaišykite su 1/3 ridikėlių sulčių ir ½ stiklinės salierų sulčių. 

    Susirgus peršalimo ligomis rekomenduojama maitintis juodaisiais serbentais, morkomis, vištiena, česnakais, krienais, raudonaisiais pipirais, imbieru, laimu, citrina, petražolėmis, apelsinais, moliūgais. 


    Taip pat labai naudinga gerti obels žiedų ir lapų arbatą. Karštos tokios arbatos reikia gerti po pusę stiklinės kas dvi valandas. 

    Peršalimas nekimba prie tų žmonių, kurie kasdien praleidžia daug laiko gryname ore (nepaisant to, jog lauke šalta), pakankamai ilsisi, daug juda, sportuoja ir propaguoja aktyvų gyvenimo būdą.

    Komentaras

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *