Skip to content

Cholesterolis. Vengtini maisto produktai.

    Cholesterolis – visose žmogaus kūno ląstelėse randama riebioji medžiaga, gaminama kepenyse bei gaunama su maistu. Organizmo reikmėms patenkinti užtenka labai mažų cholesterolio kiekių, todėl kepenys geba juo visiškai aprūpinti organizmą. Pagrindinis faktorius, lemiantis cholesterolio koncentracijos padidėjimą kraujyje – riebaus maisto vartojimas.

    Blogojo cholesterolio padidėjimą ir gerojo sumažėjimą dažnai paskatina nutukimas bei fizinės veiklos trūkumas.

    Cholesterolio perteklius pavojingas tuo, jog tai yra svarbiausias veiksnys, lemiantis širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi. Pirmą kartą cholesterolio kiekį reikia pasitikrinti sulaukus 20 metų, o po to tikrintis kas 5 metus.


    Sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje galite, jeigu:

    • Pasirinksite tinkamą mitybą,
    • Mažinsite surūkomų cigarečių kiekį arba visai nutrauksite rūkymą,
    • Mažinsite kūno masę, siekiant optimalaus kūno masės indekso,
    • Didinsite fizinį aktyvumą.

     

    Tarp vengtinų maisto produktų žmonėms, kurių cholesterolio kiekis kraujyje padidėjęs, yra švieži mielinės tešlos kepiniai, Balta duona ir bandelės, makaronai. Iš jūros produktų siūloma atsisakyti krabų, krevečių, austrių, omarų, ungurių bei ikrų. Venkite lašinių, keptų riebių patiekalų, avienos, žąsienos, antienos, kiaulienos, veršienos, riebios rūkytos mėsos, rūkytos ir virtos dešros bei įvairių organų mėsos (pavyzdžiui, širdys, inkstai, kepenys, smegenys ir tt.). Taip pat nevartokite taukų ir gyvulinės kilmės riebalų. Kalbant apie pieno produktus, į vengtinųjų sąrašą yra įtraukti šie produktai: nenugriebtas pienas ir produktai iš jo, riebus rūgpienis ir kefyras, fermentiniai ir lydyti sūriai, grietinė, grietinėlė bei majonezas. Atsisakykite alkoholio bei įvairių limonadų.

    Komentaras

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *