Sultys – vitaminų bei mineralinių medžiagų šaltinis

Vaisių, uogų ir daržovių sultys žmogui yra reikalingos dėl mineralinių medžiagų bei vitaminų. Jos yra vertingas dietinis produktas racionalioje žmonių mityboje, nes jose nedaug kalorijų, kurių kiekis priklauso nuo cukrų kiekio sultyse. Gerdamas sultis sergantysis greičiau sustiprėja, sportininkas ar sunkiai dirbantis žmogus greičiau atgauna prarastas jėgas, išalkęs žmogus pajunta sotumo jausmą.

Nustatyta, kad sultyse yra beveik visų svarbiausių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui: vandens, fermentų, organinių rūgščių, vitaminų, pektininių, rauginių, mineralinių ir pigmentinių medžiagų bei cukrų.

Vanduo sultyse sudaro apie 80 – 95 %. Nors vanduo ir nėra maistinė medžiaga, tačiau jis labai reikalingas mūsų organizmui. Sultyse esantis vanduo aktyvina skrandžio ir žarnyno veiklą, dirgina šalinimo organus, ypač inktus ir odą, valo organizmą ir pagreitina medžiagų apykaitą.

Labai vertinga sulčių sudedamoji dalis yra mineralinės medžiagos (natris, kalis, kalcis, magnis, geležis, varis ir kitos). Daugiau šių medžiagų yra daržovių negu uogų ar vaisių sultyse. Daugiausia sultyse yra kalio, kuris reguliuoja vandens kiekį žmogaus organizme ir stiprina širdies darbą.

Vykstant medžiagų apykaitai, žmogaus organizme susidaro sveikatai kenksmingos šlapimo, fosforo, sieros rūgštys, kurios jungiasi su mineralinėmis sulčių medžiagomis ir taip pasišalina iš organizmo. Daugiau sulčių reikėtų gerti sergantiems ar sunkiai dirbantiems žmonėms, nes jų organizme susikaupia daugiau kenksmingų rūgščių.

Vyresnio amžiaus žmonėms kalkėjančios arterijos pasidaro trapios ir gali trūkti nuo didesnės įtampos. Kalkėjimo procesą sulėtėja, kai organizmas gauna pakankamai kalio druskų ir vitaminų C ir P. Jų gausite reguliariai vartodami juodųjų serbentų sultis.

  • Natūralias obuolių sultis rekomenduotina gerti visiems, o ypač protinį darbą dirbantiems ir pagyvenusiems žmonėms. Nuo jų geriau dirba virškinimo traktas bei neužkietėja viduriai.
  • Kriaušių sultys pagerina šlapimo išsiskyrimą ir reguliuoja vidurius.
  • Vyšnių sultys vertinamos dėl dietinių savybių.
  • Morkų sultys – profilaktinė priemonė nuo mažakraujystės bei infekcinių ligų. Jas taip pat patartina duoti vaikams, nes naudingos augančiam organizmui.

Sultyse eančios rūgštys dirgina virškinimo traktą ir skrandžio liaukos išskiria daugiau sulčių, kurios lengviau virškina maistą ir stabdo nebūdingų virškinimo traktui bakterijų vystymąsi. Jos taip pat gerina kraujo bei limfos apytaką, todėl iš organizmo lengviau pasišalina kenksmingos medžiagos. Taigi, kad būtumėte sveiki ir darbingi, gerkite daugiau sulčių, ypač gamintų namuose iš įvairių uogų, vaisių bei daržovių.

Paskelbta Mityba

3 komentarai

  1. Žinau, kad sultys yra be gali sveika, tačiau kai aš išgeriu morku sulčių man tiesiog skrandis sustoja. Nežinau, kodėl taip yra, gal man ne vienai taip, tačiau kiek kalbėjau niekas nebuvo susidūręs su tokiu reiškiniu. Taip ir gaunasi po to išgeri sulčių ir mezym 😀 nors sultis labai mėgstu. nuo kitų rūšių tokio efekto nebūna.

  2. Taip. Ir tarkuosiu, ir agsoitiuu, raginsiu visus sveikai maitintis Gyvam organizmui sveikas tik organiškas maistas. Mažiau sirgsim, būsim gyvybingesni, jei sveikai maitinsimės, tai faktas.Maisto pramonė užsižaidė su tais e juk tai, iš esmės, yra žmonių nuodijimas. Pažiūrėkite, kiek turime nutukusių jaunų žmonių tikrai tiek nebuvo.. Prie to gerokai prisideda tie visi E’, patikėkit.Turėjau labai išsamų pokalbį ta tema su nuostabia dietologe. Ji man taip nuosekliai viską išaiškino, kad abejonių neliko.. Santraupą parašiau, ateity dar rašysiu. Mes tiesiog daug ko nežinome, todėl taip lengvabūdiškai į tai žiūrime.. Deja ..Beje, šia tema yra puikus rusų filmas Ostorožno-jeda labai labai rekomenduoju pažiūrėti..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.