Salotos – skanu ir sveika

Nors žiemą parduotuvėse taipogi pirkome įvairiausių žalumynų ir daržovių, vargu ar jie buvo tokie kvapnus ir traškūs, kaip išauginti šviečiant saulei mūsų krašte. Šiltojo sezono metu atsivalgykite jų iki soties, ypač salotų— jos gardžiausios ir labai sveikos.

Anot mitybos specialistų, tai ypač naudinga daržovė: gerina virškinimą ir medžiagą apykaitą, padeda organizmui pasisavinti naudingas maisto medžiagas. Salotos reguliuoja skysčių balansą organizme, varo šlapimą, laisvina vidurius.

Tai puikus maistas turintiems antsvorio, nes yra lengvas ir visai nekaloringas: 100 g— 12 kcal. Salotų lapuose itin daug vitamino A, kuris gražina odą. Dar — geležies, kalio, magnio, kalcio, mangano, vario, jodo ir t.t. Teigiama, kad salotose yra junginių, stabdančių piktybinių ląstelių dauginimąsi. Jose esanti medžiaga laktucinas ramina nervų sistemą, gerina miegą, mažina kraujospūdį. Organinės medžiagos neleidžią susikaupti druskoms. Pektinai skatina žarnyno darbą, šalina cholesterolį, todėl salotų dieta veiksminga sergant ateroskleroze, lėtinėmis inkstų ir kepenų ligomis, cholecistitu, akmenlige, nefritu ir cukriniu diabetu. 

Be to, salotas patariama gaminti su aliejumi, kadangi jame gausu vitamino E.  

Paskelbta Mityba

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.