Rūgštaus pieno produktai pagerina medžiagų apykaitą, virškinimą ir apetitą, normalizuoja žarnyno veiklą. Taip yra todėl, kad pieno rūgšties bakterijos, patekusios į organizmą, sukuria jame rūgščią terpę. O tokioje terpėje negali daugintis puvimą sukeliančios bakterijos. Viena iš naudingųjų bakterijų, vadinamoji acidofilinė lazdelė, gamina ypatingąsias antibiotines medžiagas, kurios padeda sušvelninti radiacijos poveikį organizmui.
Rūgpienį, kefyrą, jogurtus derėtų vartoti antroje dienos pusėje, atvėsintus iki 13-14°C. Juos taip pat naudinga maišyti su vaisiais ir daržovėmis. Pasikliaujant tarptautiniais standartais, jogurte pieno rūgšties bakterijų turi būti ne mažiau kaip 106/ml. Tik toks produktas iš tikrųjų laikomas naudingu.
Ligoniams, sergantiems hipertonine liga, medikai nuo seno rekomenduodavo valgyti neriebius rūgštaus pieno produktus. Tuo remdamiesi įvairių šalių mokslininkai atliko specialius tyrimus, kurie parodė, kad pieno produktai sumažina hipertenzijos išsivystymo tikimybę. Todėl norint išvengti šios nemalonios ligos specialistai pataria kasdien vartoti 1,5 proc. riebumo pieno produktų.