Bulvės – nuo opaligės ir padidėjusio rūgštingumo

Sergant opalige, kai padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, ar kitomis virškinamojo trakto ligomis, kaip gydomoji priemonė vartotinos bulvių sultys. Jos pasižymi mažu rūgštingumu (pH 5,4- 6,2), tausoja gleivinę (dėl jose esančio krakmolo) ir turi antiuždegiminį poveikį.

Solaninas, esantis bulvių sultyse, malšina skausmą ir mažina lygiųjų raumenų spazmus. Ligoniams skiriamos šviežios bulvių sultys. Bulvės kruopščiai nuplaunamos (geriau tinka rausvosios bulvės, kurios turi daugiau flavonoidų), sutarkuojamos drauge su odele ir išsunkiamos (iš 100 g bulvių gaunama apie 50 ml sulčių). Gydymas pradedamas nuo 50 ml sulčių per parą, palaipsniui didinant dozę iki 150- 200 ml (paros dozė dalijama į tris dalis). Sultys geriamos likus 1-1,5 valandos iki valgio 7-10 dienų, po to daroma 1-3 dienų pertrauka.

Profilaktiškai sergantiesiems opalige bei gastritu skiriami dviejų savaičių trukmės sulčių vartojimo ciklai – po 200 ml per dieną – pavasarį ir rudeni. Jeigu ligonio skrandžio sulčių rūgštingumas labai didelis, bulvių sulčių dozę galima padidinti iki 400 ml per dieną. O kamuojant naktiniams arba alkio sukeltiems skausmams papildomai skiriama 1/2 stiklinės dozė nakčiai. Bulvių sultys gerai malšina skausmą, padeda nuo rėmens, raugėjimo.

Paskelbta Mityba

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.