Alergija uogoms

Vasara – metų laikas, kai galime džiaugtis įvairiausių uogų gausa: braškės, žemuogės, avietės, trešnės ir dar daugelis kitų. Kiekviena jų – puikus vitaminų ir mikroelementų šaltinis. Tačiau nepaisant šių teigiamų savybių, uogos ne visada teikia tik naudą.

Viena dažniausiai pasitaikančių problemų – pseudoalergija. Tai „netikra alerginė reakcija“, atsirandant suvartojus daug specifinių maisto produktų, tokių kaip uogos, ir pasireiškianti į alergiją panašiais rausvais odos bėrimais. Tokia organizmo reakcija būdingiausia paaugliams ir suaugusiems, kai iš karto suvalgomas didelis kiekis uogų, ypač braškių ar žemuogių. Juk dažniausiai žmonės nori tiesiog atsigriebti ir atsivalgyti taip ilgai lauktų uogų „už visus metus“. Deja, tokiu atveju pagelbėti gali tik saikas, nes nedideliais kiekiais vartojamos uogos dažniausiai nesukelia jokių pavojų.

Uogos taip pat gali sukelti ir tikrąją alerginę reakciją. Ji būdingesnė ir pavojingesnė vaikams, ypač mažiems, ir su amžiumi, vengiant uogų, dažnai išaugama. Alergija uogoms, kaip ir bet kuri kita maisto alerginė reakcija gali pasireikšti įvairiausiais simptomais: odos bėrimu, veido, lūpų ar gerklės tinimu, pilvo spazmais, vėmimu, viduriavimu ir kt. Tokie ir panašūs simptomai pasireiškia praėjus kelioms valandoms po uogų valgymo. Tad, jei įtariate alergiją uogoms, reikėtų stebėti organizmo reakciją jų suvalgius ir esant reikalui kreiptis į gydytoją.

Dauguma pediatrų ir gydytojų dietologų apskritai rekomenduoja neduoti vaikams jokių uogų, kol jiems nesueis vieneri metai. Štai keletas naudingų gydytojų patarimų, susijusių su uogų vartojimu:

  • Palaukite, kol vaikui sueis vieneri metai. Tai leis vaiko virškinimo sistemai geriau subręsti ir tinkamai pasiruošti naujiems maisto produktams. Be to, tai sumažina rimtų alerginių reakcijų ir paspringimo uogomis riziką.
  • Davę vaikui uogų, stebėkite jį. Jei pastebėjote, kad tinsta lūpos, liežuvis, veidas, išberia odą, vaikas pradeda vemti ar viduriuoti, tai tikriausiai alergija ir reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju.
  • Pasidomėkite, ar šeimoje yra alergiškų asmenų. Šeimos narių alergijos, šienligė ar astma yra ženklas, kad reikėtų šiek tiek ilgiau palaukti prieš pirmą kartą duodant vaikui uogų.
  • Supjaustykite uogas mažais gabaliukais. Uogos kelia pavojų mažiems vaikams užspringti, nes jos gali užstrigti gerklėje dar prieš mažyliui spėjant jas sukramtyti. Todėl iki dviejų metų amžiaus vaikams nereikėtų duoti didesnių nei piršto galiukas gabaliukų.
  • Nereikėtų kreipti dėmesio, jei vaiko išmatose randate uogų sėklų. Daugumos mažų vaikų virškinimo traktas tiesiog nesugeba suvirškinti sėklų ir jos tiesiog juo keliauja nekeldamos jokio pavojaus.

Uogomis reikėtų mėgautis atsargiai ir saikingai. Jei jos nesukelia stiprių nepageidaujamų reakcijų, tai puikus ir maistingas produktas, gausus vitaminų ir mikroelementų, antioksidantas. O svarbiausia tai natūralus gamtos sukurtas ir daugelio taip mėgstamas skanumynas.

Parengta, konsultuojantis su gyd. Aiva Vaivariene