Alergija riešutams

ŽEMĖS RIEŠUTAI Nors riešutai iš tiesų yra ankštinis augalas, jie — vienas iš dažniausių maisto alergenų, galinčių sukelti rimtas alergines reakcijas ir anafilaksinį šoką. Alergijai pasireikšti užtenka ir labai mažo kiekio alergeno, todėl ant daugelio konditerijos gaminių etikečių rašoma, kad jų sudėtyje „gali būti žemės riešutų pėdsakų“. Tai gali būti pavojinga labai jautriems žmonėms.

Alergija žemės riešutams dažniausiai išlieka visą gyvenimą. Žemės riešutams alergiški žmonės taip pat gali būti jautrūs sojų pupelėms, pupoms, žirniams, lubinams bei kitiems ankštiniams augalams dėl jų sudėtyje esančių bendrų alergenų.

KITI RIEŠUTAI Alergijas gali sukelti graikiniai, lazdyno, bertoletijos, pekano, makadamijų, kedro, anakardžių riešutai, migdolai bei kaštainiai. Tačiau šios alergijos dažniausiai nebūna stiprios ir tik retais atvejais sukelia anafilaksiją. Vienas asmuo gali būti alergiškas kelioms skirtingoms riešutų rūšims. Tada reikėtų ypač atsargiai vartoti riešutų aliejų. Prieš riešutų ar iš jų pagamintų patiekalų vartojimą būtina pasikonsultuoti su savo gydytoju.

Keletas įdomesnių straipsnių apie riešutų alergijas

Žemės riešutų miltai gali palengvinti alergiją žemės riešutams(t. y. arachis)