Skip to content

Alergija kviečiams

Duona, košės, makaronai ir kiti grūdiniai produktai vienas pagrindinių angliavandenių šaltinių, nors ir ne visada sveikas, bet plačiai naudojamas šiuolaikiniame vakarietiškame pasaulyje. Vienas populiariausių šios kategorijos atstovų – kvietiniai miltai ir iš jų gaminami kiti produktai. Deja, bet kviečiai priklauso labiausiai alergizuojančių maisto produktų aštuntukui ir nors alergija kviečiams labiausiai paplitusi tarp mažų vaikų, ji gali prasidėti bet kuriame amžiuje.

Alergija kviečiams kaip ir bet kuri kita alergija yra neadekvati organizmo reakcija į svetimus baltymus, gaunamus su maistu. Kviečiai alergiškam žmogui gali sukelti įvairius simptomus, kurie pasireiškia praėjus nuo kelių minučių iki kelių valandų po produkto pavartojimo. Tai: bėrimas, paraudimas, egzema, pykinimas, viduriavimas, vėmimas, nevirškinimo jausmas, pilvo spazmai, galvos skausmai, alerginė sloga, astma, konjunktyvitas (akių uždegimas), patinimas burnos srityje ir net anafilaksinis šokas. Pastebėta, kad alergija gali kilti ir kepyklose dirbantiems žmonėms nuo įkvėpiamų miltų.

Kaip žinoma, geriausias alergijos gydymas ir prevencija – vengimas kontakto su alergenu. Bet alergijos kviečiams atveju tai nėra labai paprasta, nes kviečiai įeina į daugybės maisto produktų sudėtį, yra plačiai naudojami maisto pramonėje. Dar prieš kelis metus buvo sunku surasti alternatyvą maistui, kuriame yra kviečių. Tačiau dabar vis daugiau specialistų rūpinasi šia problema, stengiamasi atkreipti visuomenės dėmesį, ant maisto produktų etikečių vis dažniau pasirodo įspėjimai, apie sudėtyje esančius kviečius ar baltymą gliuteną, o mitybos specialistai gali padėti sudaryti specialias dietas, kuriose nebūtų kviečių. Tačiau patys alergiški žmonės turėtų labiausiai rūpintis savo sveikata, o mažais vaikais turėtų rūpintis jų tėveliai. Todėl alergiški asmenys turi žinoti produktus, kuriuose paprastai būna kviečių ir juos vartoti itin atsargiai:

  • Alkoholiniai gėrimai, kai kurie kūdikių maisteliai
  • Duona
  • Šokoladas, kakava
  • Javainiai, sausi pusryčiai
  • Sausainiai, krekeriai, spurgos, pyragai
  • Ledai
  • Dešrainiai, makaronai, koldūnai, pica, dešrelės, tortilijos
  • Mėsos pakaitalai
  • Sojos padažai


Žmogui, turinčiam alergiją maistui, valgymas kavinėje ar restorane gali tapti tikru iššūkiu. Čia gali padėti tik mandagus bendravimas su restorano ar kavinės personalu bei atsargus ir kruopštus pasirinkimas. Štai keletas naudingų patarimų:

– Prieš užsisakydami, išsiaiškinkite kaip ruošiamas maistas, ar nenaudojami tie patys neplauti indai, lentutės, peiliai, puodai, ar maistas neverdamas tuose pačiuose riebaluose, kaip ir ruošiant patiekalus su kviečiais.
– Jei nesate tikri, ar maiste tikrai nebus kviečių, užsisakykite paprastą patiekalą be padažo.
– Atsargiai įvertinkite mėsos pakaitalus, kurie plačiai naudojami kinų ir vegetarinėje virtuvėje, nes juose dažnai būna kviečių.

Alergija kviečiams dažna problema, ypač tarp mažų vaikų. Tačiau alergiškas žmogus labiau pasidomėjęs ja, idėjęs šiek tiek pastangų ir laiko, gali susikurti puikių ir pilnavertį maisto racioną, gausų skaniausių patiekalų.

Parengta, konsultuojantis su gyd. Aiva Vaivariene