Skip to content

Alergija kiaušiniams

Alergija kiaušiniams ypač paplitusi tarp mažų vaikų. Yra paskaičiuota, kad vienas iš 17 mažamečių yra alergiškas bent vienam maisto produktui. Kiaušinis – vienas pagrindinių ir vis dažniau pasitaikantis alergenas mažiems vaikams. Kiaušiniams alergiški apie 1,6% vaikų. Iki mokyklos, šią alergiją išauga daugiau nei pusė vaikų, bet iki to laiko kiaušinių tenka atsisakyti. Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad daugumai alergiškų vaikų galima duoti nedidelius kiekius kepinių, kuriose yra kiaušinių. Be to, produktai, kuriuose yra kiaušinių ir kurie yra stipriai termiškai apdoroti, rečiau sukelia alergijas, o duodami nuolatos ilgą laiką ir palaipsniui didinant porcijas, gali padėti visai išvengti alergijų.

Kiaušiniai alergijas dažniausiai sukelia dėl juose esančio baltymo ovomukoido. Jis, kitaip nei kiti kiaušinio baltymai, yra atsparus šilumai ir suyra tik ilgą laiką pakaitinus aukštoje temperatūroje. Todėl orkaitėje ilgiau pakepus kiaušinius, jei dažnai nebesukelia alergijų.

Vidyya Medical News Service aprašė tyrimą, kuriame dalyvavo 117 kiaušiniams alergiškų vaikų, jų vidutinis amžius 7m. Saugumo sumetimais, tyrime nedalyvavo vaikai, kurie neseniai buvo patyrę labai stiprias alergines reakcijas į kiaušinius. Likusiems tyrimo dalyviams buvo iš pradžių tikrinama tolerancija termiškai apdorotiems kiaušiniams: jiems buvo duodami vafliai ir keksiukai, kurių sudėtyje buvo kiaušinių. 70% kiaušiniams alergiškų vaikų šie gaminai su gerai termiškai apdorotais kiaušiniais nesukėlė jokių reakcijų. Taigi šiems vaikams buvo liepta į maisto racioną įtraukti ir ilgai orkaitėje keptą kiaušinį. Vaikai buvo stebimi 12 mėnesių. Po metų jų organizmo imuninė sistema žymiai silpniau reagavo į kiaušinio baltymo alergenus. Taigi, šio tyrimo rezultatai parodė, kad galima išugdyti toleranciją kiaušiniams.

Tačiau tyrimo organizatoriai pabrėžia, kad labai svarbu gydytojų priežiūra ir konsultacijos duodant alergiškiems vaikams produktus, turinčius kiaušinių. O jei vaiko organizmas labai stipriai reaguoja į kiaušinio baltymus, tai kiaušinių geriausiai atsisakyti iš viso.