Skip to content

Širdžiai sveikas maistas

    Visi puikiai žinome, jog širdis – pagrindinis gyvybės motoras – senstant dėvisi ir pavargsta. Todėl ne tik senatvėje, bet ir jaunystėje reikėtų labiau pasirūpinti be perstojo plakančios širdies sveikata. O, kaip žinia, geriausios priemonės širdies sveikatai užtikrinti yra tinkama mityba ir normalus fizinis krūvis. Šį kartą aptarsime širdžiai palankios mitybos privalumus. Taigi, kaip reikia maitintis, kad padėtume savo širdžiai ilgiau plakti?

    •  Į visus patiekalus dėkite kuo mažiau druskos. Rinkitės liesą mėsą. Atsisakykite  riebios mėsos ir jos produktų: rūkytų dešrų ir dešrelių, vyniotinių. Mėsą ir žuvį kepkite ant grotelių, troškinkite garuose.

    •  Vartokite daugiau liesų pieno produktų, rinkitės liesesnę grietinę. Į virtas ar troškintas daržoves nedėkite sviesto. Venkite valgių su daug fermentinio sūrio. Daržoves troškinkite ne svieste ar aliejuje, bet garuose. Salotas galite pagardinti citrinų sultimis, liesu jogurtu, kefyru, šlakeliu acto.

    •  Vietoj deserto rinkitės šviežius vaisius ir uogas. Galite suvalgyti ir ketvirtadalį plytelės šokolado, geriausia – juodojo. Sergantiesiems širdies nepakankamumu patariama gerti raudonos spalvos sulčių: pomidorų, vyšnių, granatų (per parą patariama išgerti ne daugiau kaip pusantro litro skysčių), taip pat labai naudinga kasdien suvalgyti 100 g varškės. Sergantiesiems lėtiniu širdies nepakankamumu ypač sveika valgyti šviežių, virtų ir keptų obuolių.

    Vaistažolių arbatos širdžiai

    •  Lygiomis dalimis sumaišykite aviečių ir erškėčių uogų bei beržų, bruknių ir juodųjų serbentų lapų. Šaukštą vaistinių augalų mišinio užpilkite 1 stikline verdančio vandens ir uždengus palikite, kad nusistovėtų. Sergantiesiems širdies ligomis šios arbatos patariama gerti po trečdalį stiklinės 2 kartus per dieną prieš valgį.

    •  Širdį stiprinanti juozažolių arbata: 1–2 šaukštelius susmulkintų šviežių arba džiovintų juozažolių lapų užpilkite 1 stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite 5 min., kad prisitrauktų. Nukoškite ir gerkite kasdien po 2–3 stiklines prieš valgį.

    •  Lygiomis dalimis sumaišykite šalavijų ir rūtų lapų bei gudobelių žiedų. Du šaukštelius vaistinių augalų mišinio užpilkite 1 stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikti 10 min., kad nusistovėtų. Tada nukoškite ir 2 mėnesius kasdien gerkite po 2 stiklines. Padarius dviejų  savaičių pertrauką, gydymo kursą galima vėl pakartoti.

    Komentaras

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *