Juodasis ridikas, kadagys, pušis – naudingų nuovirų receptai

Juodasis ridikas, kadagys ir pušis – naudingi ingridientai mūsų sveikatai pagerinti. Pateikiame keletą nuovirų receptų, kurie padės nuo kai kurių negalavimų.

 

Juodasis ridikas:

  • Jei kankina kosulys: nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais juodąjį ridiką, sudėkite į puodą, įberkite cukraus ir troškinkite orkaitėje 2 valandas. Po to nukoškite ir atvėsinę įpilkite jį į pašildytą valgomąjį šaukštą ir išgerkite. Gerkite 5 – 6 kartus per dieną.
  • Nuo kosulio taip pat tinka ir nuplautas, nuluptas ir supjaustytas griežinėliais juodasis ridikas, pabarstytas cukraus pudra. Palaikykite ridiką apibarstytą 6 valandas ir atsiradusias saldžias sultis gerkite po šaukštą kas valandą.
  • Jeigu surietė radikulitas, sumaišykite tris dalis šviežių juodojo ridiko sulčių, dvi dalis skysto medaus bei vieną dalį degtinės. Šiuo mišiniu aptepkite kelių sluoksnių marlės skiautelę, uždėkite ant skaudamos vietos bei apriškite vilnoniu audiniu.
  • Jeigu norite pagerinti apetitą, kelias dienas iš eilės keletą kartų per dieną suvalgykite po valgomąjį šaukštą tarkuotų juodųjų ridikų, o po to išgerkite stiklinę kambario temperatūros vandens.

Kadagys:

  • Sveikstančio ligonio palatoje arba kambaryje rekomenduojama laikyti keletą kadagio šakelio, nes kadagiai padeda greičiau pasveikti, suteikia nualintam organizmui jėgų, grynina orą, naikina bakterijas
  • Jeigu norite pagerinti apetitą, pasigaminkite tokį kadagio uogų sirupą: 50 gramų džiovintų kadagio uogų užplikykite stikline verdančio vandens. 10 minučių virinkite ant mažos ugnies ir atvėsinus nukoškite. Įdėkite cukraus arba medaus, kad susidarytų sirupo tirštumo skystis ir gerkite po arbatinį šaukštelį prieš valgant.

Pušis, eglė:

  • Naudinga pakvėpuoti pušų aromatu gripo ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktikai.
  • Sergantiems gripu patartina kas 3 valandas skalauti gerklę pušų pumpurų nuoviru.
  • Jeigu norite išvengti hipovitaminozės, visus metus profilaktiškai gerkite pušų spyglių nuovirą. Jis pagaminamas taip: 50 gramų spyglių užplikykite puse litro verdančio vandens ir pavirinkite 10 minučių uždengtame emaliuotame inde. Palikite 2 – 3 valandas, kad pritrauktų, o po to nukoškite. Visą nuoviro porciją gerkite 3 kartus per dieną po valgio.
  • Jei kankina kosulys, išsivirkite pušies pumpurų nuovirą. Vieną dalį ką tik surinktų pušies pumpurų nuplaukite šaltu vandeniu, sudėkite į emaliuotą indą ir užpilkite dviem dalim šalto vandens. Uždenkite dangčiu ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 15 – 20 minučių. Tuomet į gautą nuovirą įpilkite dar tiek verdančio vandens, kad susidarytų prieš tai buvęs skysčio kiekis. Įberkite dvi dalis cukraus ir nuolat maišydami dar kartą užvirinkite. Gerkite po vieną valgomąjį šaukštą nuoviro su arbata arba pienu. Šis nuoviras patenkins vitamino C poreikį bei padės atsikratyti kosulio.
  • Iš šviežių eglės spyglių, žalių kankorėžių arba šakelių galite pasigaminti organizmą stiprinančio vonios ekstrakto: pusantro kilogramo žaliavos užpilkite karštu vandeniu ir 30 minučių pavirinkite ant mažos ugnies. 12 valandų palikite, kad pritrauktų. Prieš guldami į vonią supilkite 750 gramų gauto nuoviro ir mėgaukitės karšta vonia.
Paskelbta Bendri sveikatos patarimai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.