Imuniteto stiprinimas paprastais būdais

Kai pradeda kamuoti sloga, kosulys, sinusitas, cistitas, gripas, herpes bėrimai – tai ženklai, kad imunitetas nusilpo. Paprastai šie požymiai pasireiškia šaltuoju metų laiku, tačiau egzistuoja daug ligų, kurios metų laikui nepavaldžios.

Šių ir kitų ligų simptomams mažinti paprastai naudojame daugybę vaistų, kartais neapsieiname be antibiotikų. Dėl to organizmas išsibalansuoja, o antibiotikai, kaip žinia, naikina ne tik ligos sukėlėjus, bet ir gerąsias žarnyno bakterijas. Tuomet smarkiai silpnėja organizmo atsparumas kitiems susirgimams. Kad taip neįvyktų, savo organizmą palepinti reiktų kuo natūralesniais būdais. Ne veltui seni žmonės sakydavo, kad pigiau nesirgti, nei susirgus gydytis.

Tad pateikiame natūralius kasdienius būdus, padėsiančius palaikyti kuo stipresnį imunitetą :

• Bičių duonelė. Tai ypatingos galios turintis bičių produktas. Jos unikalias savybes patvirtina daugybė mokslinių tyrimų. Bičių duonelė – vertingas vitaminų ir gamtinių elementų šaltinis. Joje yra visų B grupės vitaminų, karotino, vitaminų C, D, E, taip pat proteinų, aminorūgščių, fermentų ir netgi gamtinių antibiotikų. Joje yra visko, ko reikia puikiai medžiagų apykaitai bei organizmo augimui. Bičių duonelė vartojama nevalgius, po 10 kruopelių. Profilaktinis kursas – 10 dienų.

• Pakankamas kiekis vandens. Vandens trūkumas nuodija organizmą, sudaro palankią terpę kenksmingų bakterijų dauginimuisi, dėl to imunitetas silpsta. Medikai pataria per dieną išgerti ne mažiau 1,5 litro ar daugiau, tačiau tai labai individualu ir priklauso nuo sveikatos būklės; pavyzdžiui, reiktų atsižvelgti į inkstų darbą, jiems sunegalavus, vandens kiekį mažinti.

• Česnakas. Stipri antibakterinė, antivirusinė priemonė, natūralus antibiotikas. Rekomenduojama jo valgyti bent du tris kartus per savaitę ir susirgti peršalimo ligomis rizika sumažės perpus. Kas nemėgsta, galima česnaką naudoti gaminant maistą, troškinant, kepant, verdant. Kad išlaisvintumėte aliciną – medžiagą, kuri ir suteikia česnakui stiprų gydomąjį poveikį, geriausia jį sutrinti. Luktelėkite 10 minučių prieš dėdami jį į patiekalą, jei troškinsite ar virsite – dėkite patiekalui jau bebaigiant gamintis, likus ne daugiau kaip 5 minutėms. Taip išsaugosite jo gerąsias savybes. Jei vartojate maisto papildus su česnaku, juose turėtų būti ne mažiau kaip 4-5 mg alicino.

• Ženšenis. Svarbiausia, jis padeda organizmui įveikti stresą. Antra, padidina imuninių ląstelių kiekį kraujyje ir saugo nuo gripo bei peršalimo. Pavartojus visą kursą ženšenio papildų, imunitetas stiprėja.

• Ežiuolė. Ši žolelė laikoma vienu iš svarbiausių imunitetą stiprinančiu augalu. Joje yra medžiagų, kurios spartina žaizdų gijimą, įveikia uždegiminius procesus. Ežiuolė padeda organizmui kovoti su įvairiais virusais ir bakterijomis. Profilaktiškai rekomenduojama ežiuolės gerti 2-3 kursus per metus.

• Imbieras. Sveikiausia šaknį vartoti šviežią. Juo galima gardinti salotas, arbatas, padažus, patarkavus šaknį galima valgyti su cukrumi ar medumi. Imbieras turi stiprių antibakterinių savybių bei vitamino E.

Svarainiai. Šie vėlyvo rudens vaisiai, yra visos vitaminų paletės turėtojai, mokslininkai suskaičiuoja iki dešimties. Daugiausia juose vitamino C, todėl jie prilyginami citrinai. Svarainius rekomenduotina valgyti šviežius arba konservuoti natūraliu būdu. Vaisių reikia supjaustyti riekelėmis ir užpilti cukrumi, palaukti kol pats vaisius išskirs savo sultis.

Rauginti kopūstai. Tai tiesiog būtinas rudens ir žiemos maistas mūsų klimato juostoje. Kopūstuose gausu vitamino C, P bei B grupės vitaminų. Žinotina, kad rauginti kopūstai yra sveikesni ir naudingesni už šviežius. Tiems, kurie nemėgsta šviežio raugo, galima daryti įvairius troškinius, ypač skanu su triušiena ar aviena, nes net termiškai apdoroti kopūstai nepraranda gydomųjų savybių

• Šviežios sultys. Nepamainomas produktas rudenį. Bandykite įvairias sulčių rūšis, mėgaukitės neįprasčiausiais skoniais papildydami savo organizmą visais reikalingais vitaminais ir mineralais. Visada veiksmingiau gerti natūralias sultis, užuot pirkus sintetinius vitaminus. Juolab, rudenį tai beveik nieko nekainuoja…

• Streso valdymas. Mokykitės atpažinti ir susitvarkyti su šia XXI amžiaus rykšte. Moksliškai įrodyta, kad žmogus, kuris patiria nuolatinį stresą, turi silpnesnį imunitetą. Yra daugybė būdų kaip padėti sau: knygų skaitymas, meno terapija, muzikos klausymas, atsipalaidavimo pratimai, joga, malda ir t.t. Neabejotinai kažkas tiks jums, tad rūpinkitės savimi.

• Grūdinimasis. Reikėtų pradėti nuo visiškai paprastų dalykų: mokytis rengtis pagal oro temperatūrą, dažnai per šilta apranga nė kiek ne geriau už ploną. Perkaitus, daug greičiau galima peršalti. Pratinkitės apsiprausti šaltu vandeniu, idealiu atveju- maudykitės, naudokite kontrastinį dušą. Jei tai atrodo per sunku, eikite į pirtį, naudokite žolelių garus (ypač tinka pušų ekstraktas), apsipilkite šaltu vandeniu išsikaitinę pirtyje. Eikite pasivaikščioti gryname ore. Visi šie, rodos, paprasti dalykai grūdina kūną ir stipriną atsparumą ligoms.

• Miegas. Niekam ne paslaptis, kad miegas yra pagrindinė sveikatos sąlyga. Esant jo trūkumui, mūsų organizmas silpsta. Silpsta tuomet ir imunitetas. Medikai sako, kad miegoti turėtume ne mažiau 7 val. per parą, o daugumai reikia net 8 ar 8,5 valandos. Geram miegui tarnauja tyla, tamsa ir vėsus oras…

• Lengvas sportas. Niekas taip nesilpnina organizmo, kaip judesio trūkumas. Kokį sportą pasirinkti, rinkitės patys. Vieniems užtenka rytinės mankštos, kiti geriau jaučiasi pabėgioję ristele, pašokę, treti praktikuoja jogą. Svarbiausia – krūvis turėtų būti reguliarus (ne rečiau kaip 2 kartai per savaitę) ir saikingas, kad neišsekintų. Tik nuosaikus sportas – nuo 30 minučių iki 1 val. per dieną – dovanoja sveikatą ir stiprina imunitetą. Pernelyg daug pastangų reikalaujantis fizinis krūvis taip pat silpnina imuninę sistemą: po fizinio krūvio apie 12 val. žmogus būna imlesnis įvairioms infekcijoms.

Tad linkime atrasti savąjį kelią į sveikesnį gyvenimą…

Šis įrašas buvo paskelbtas Bendri sveikatos patarimai ir pažymėtas , , , , , , , , , , , , ,

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.