Erškėčio nauda sveikatai

Paprastasis erškėtis – tai daugiametis augalas, apie 2 – 3 metrų aukščio dygliuotas krūmas, augantis pamiškėse ir šlaituose, paplitęs visoje Lietuvoje. Žydi birželio – liepos mėnesiais. Vaisiai subręsta rugpjūčio – rugsėjo mėnesį.

Erškėčių vaisių preparatai yra polivitamininė žaliava, kuri pasižymi priešuždegiminiu, antiskleroziniu, kraujavimą stabdančiu, žaizdas gydančiu bei tulžį ir šlapimą varančiu poveikiu. Vartojamas nuo aterosklerozės, mažakraujystės, esant vitamino C trūkumui, taip pat ir kaip darbingumą bei organizmo atsparumą infekcinėms ligoms didinanti priemonė. Liaudies medicinoje erškėtis vartojamas gripo ir peršalimo ligų profilaktikai ir gydymui.

Erškėčių vaisiai renkami brendimo metu, kol dar nėra pilnai sunikę ir suminkštėję. Prieš džiovinimą reikia pašalinti taurėlapius, didesnius vaisius perpjauti pusiau bei išvalyti sėklas. Gerai išdžiovinti vaisiai lengvai lūžta suspaudus rankoje.

Erškėčių užpilo paruošimas:

1 valgomasis šaukštas džiovintų susmulkintų erškėčių vaisių užpilamas stikline verdančio vandens ir palaikoma 10 – 12 valandų. Užpilas nukošiamas. Galima pasaldinti medumi ar cukrumi. Gerti po stiklinę dukart dienoje.  

 

Paskelbta Bendri sveikatos patarimai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.