Skip to content

Sulčių galybė

    vaisiai sultys

    Kartu su gelstančiais lapais ir nauju derliumi ateina metas, kai galime papildyti ir palepinti organizmą reikalingais mineralais bei vitaminais. Medicinos specialistai rekomenduoja suvalgyti apie pusę kilogramo vaisių ir daržovių per dieną, kad gautume pakankamai skaidulų bei vitaminų, tačiau tokį kiekį suvartoti sudėtinga, tad puikiausia išeitis – sultys.

    Norintiems sustiprinti ir palepinti organizmą, dietologai rekomenduoja daržovių sultis. Jose mažiau angliavandenių, tačiau gausu ląstelienos, kuri mažina apetitą, todėl tinka žmonėms, turintiems antsvorio problemų. Sultys labai tinka pusryčiams, tačiau idealiausias laikas – priešpiečiai. Reiktų žinoti, kad natūraliai spaustos sultys nėra tik gėrimas, todėl visiškai netinka po sočių pietų, kadangi apsunkinama virškinimo sistema, skatinama rūgimo procesai. Tikros sultys nėra gėrimas, jos nėra skirtos atsigerti, todėl neatstoja vandens. Į jas reiktų žvelgti kaip į lengvą maistą. Taigi, išgėrus 1,5 litro sulčių, gausime daugiau kalorijų, tačiau organizmas negaus rekomenduojamo kiekio vandens.

    Sulčių maišymas. Pastaruoju metu labai populiaru maišyti įvairių rūšių sultis, tačiau tik nedaugelis žino, ką su kuo maišyti verta. Pirma taisyklė – daržoves maišome su daržovėmis, vaisius – su vaisiais, uogų sultys spaudžiamos iš uogų. Teisingi deriniai yra svarbus aspektas, mat, vieno vaisiaus vaistinės savybės gali skatinti ar slopinti pasisavinti kito geriausias savybes. Pavyzdžiui, morkų nevalia maišyti su apelsinais kaip dažnai daroma, kadangi vitaminas C trukdo pasisavinti organizmui beta karotiną, kurio gausu morkose ir dėl kurio yra vertinamos morkų sultys. Šiuo atveju derėtų įpilti šlakelį augalinio aliejaus dėl geresnio karotino pasisavinimo. Išimtis – obuolys. Jį galima maišyti tiek su vaisiais, tiek su daržovėmis. Jeigu norite apčiuopiamos naudos savo organizmui ir nežinote vaistinių savybių, geriau jau gerkite vienos rūšies sultis.

    Taigi, specialistai pataria gaminti sultis, pavyzdžiui, taip:

    • Bananus vienus su kiviais arba obuoliais;
    • Apelsinus su mango arba mandarinais;
    • Slyvas vienas arba su obuoliais;
    • Vynuoges su abrikosais, avietėmis;
    • Morkas vienas, galima su cukinijomis arba obuoliais;
    • Agurkus vienus, galima gardinti obuoliais;
    • Pomidorus vienus, galima gardinti petražolėmis ar kitomis prieskoninėmis žolelėmis;
    • Agurkus vienus, galima gardinti obuoliais ar prieskoninėmis žolelėmis,
    • Burokėlius vienus, galima gardinti obuoliais;

    Sulčių nauda sveikatai. Medikai ir dietologai pataria gerti tik šviežiai spaustas sultis, kadangi jau po kelių valandų, jos vitaminų netenka. Ypač greitai suyra vitaminas C. Vieninteles burokėlių sultis patariama palaikyti 2 -3 valandas, tam, kad išgaruotų eteriniai aliejai, kurie jautresnį virškinamąjį traktą turintiems žmonėms gali kelti pykinimą, dirginimą.

    Reguliariai geriant sultis, gerėja medžiagų apykaita, stiprėja organizmo atsparumas infekcijoms, stresui, jose esančios organinės medžiagos padeda įsisavinti maistines medžiagas. Sultys organizme pasisavinamos labai greitai, maždaug per pusvalandį. Jas nuolat geriant ima šalintis nereikalingos susikaupusios druskos, toksinai, o organizmas tam nenaudoja papildomos energijos.

    Štai, pavyzdžiui, šviežiai spaustos pomidorų sultys stimuliuoja skrandžio ir žarnyno darbą, o rečiau vartojamose kopūstų sultyse gausu angliavandenių, vitaminų PP bei C, folinės rūgšties, o retai sutinkamas vitaminas U saugo nuo vėžio ir opaligių. Sergantiesiems kepenų ir inkstų ligomis, pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja moliūgų sultis, besiskundžiantiems anemija – burokėlių sultis, agurkų – kraujospūdžiui reguliuoti, varginant kosuliui ir nemigai, granatų sultys vertingos senyvo amžiaus žmonėms.

    Iš tikrųjų sergant bet kuria liga, pasitarus su specialistais, galima atrasti savąjį sulčių derinį, kuris švelniai ir natūraliai padės jūsų organizmui, papildys trūkstamais vitaminais ir maistinėmis medžiagomis.

    Visiems mėgėjams žinotina, kad vis tik egzistuoja ligos, prie kurių reikėtų sultis gerti labai atsargiai. Tai būtų nuo cukrinio diabeto kenčiantys žmonės, kadangi kai kurie vaisiai turi labai daug cukraus. Jiems netinka, pavyzdžiui, saldžios vynuogės ar kriaušės, tačiau rekomenduojama pomidorų sultys. Vengtina gerti ir žmonėms, linkusiems viduriuoti, tačiau praėjus šiam negalavimui, sultys puikiausiai tinka organizmo skysčių balansui atstatyti.

    Tad, sėkmės, ieškant savojo, pačio sveikiausio sulčių recepto….

    Komentaras

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *