Žuvis – puikus mėsos pakaitalas, kai pastarąją valgyti kasdien atsibosta. Ji ne tik skani, bet ir ypač naudinga ir sveikatai, ir grožiui.
Labai sveika valgyti tiek liesa, tiek riebia žuvi. Nustatyta, kad žuvis yra vienintelis produktas, kuris kuo riebesnis, tuo sveikesnis. To paslaptis slypi žuvyje esanciose omega – 3 riebiosiose rugštyse, kuriu musu organizmas pats negamina, todel mums ju nuolat truksta. Žmonės, gaunantys pakankamai omega – 3 riebiųjų rūgščių, rečiau serga įvairiomis ligomis, pavyzdžiui, vežiu, astma, depresija, širdies ligomis. Per dieną mūsų organizmas turi gauti 0,5 g šių rūgščių. Kad gatume jų pakankamai užtenka žuvį valgyti tik du kartus per savaitę. Pavyzdžiui, vieną dieną suvalgyti kelis sumuštinukus su ikrais, lašiša ar tunu, o kitą – kokį nors "rimtesnį" žuvies patiekalą.
Vertėtų nepamiršti, jog žuvų taukai neatstoja natūralios žuvies, nes juose yra tik vitaminų A ir D, tuo tarpu žuvyje yra PP ir B grupės vitaminų, fosforo, kalcio, jodo, kalio, geležies ir magnio. Taip pat žuvyje yra ir kitų vertingų dalykų, t.y. lengvai virškinamų baltymų, kuriuose yra retų aminorūgščių, reikalingų mūsų organizmui.
Pateikiame kai kurių žuvų maistinę vertę:
Žuvies pavadinimas Energinė vertė (kcal) Baltymai (g) Riebalai (g)
Sterkas, lynas 40 10 1
Lydeka, ešerys 44 10 1
Karpis 50 8 2
Upėtakis 53 11 1
Menkė 70 16,5 0,3
Plekšnė 84 16,5 1,8
Jūros lydeka 90 17,2 2,2
Otas 100 20 2
Ungurys 195 9 18
Sūdyta silkė 220 20 15,5