Skip to content

Kuo maitintis ligoniui?

    sriuba

    Sergant svarbu rūpintis savo kūnu ir duoti jam maistinių medžiagų, reikalingų atsigauti ir pasveikti. Taip pat svarbu klausytis savo kūno ir valgyti tai, kas atrodo patraukliai ir lengvai virškinama. Daugelis sergančių žmonių gali neturėti apetito. Maitintis ligoniui gali būti sunku. Kai kurie ligoniai gali jausti didesnį poreikį tam tikram maistui. Štai keletas bendrų rekomendacijų, ką valgyti sergant.

    Vartokite skysčius

    Gerkite daug skysčių. tai gali būti vanduo, sultiniai, sriubos, žolelių arbatos. Tai padės atstatyti skysčius, prarastus dėl karščiavimo, vėmimo ar viduriavimo.

    Valgykite lengvai virškinamą maistą

    Kai nesijaučiate gerai, gali būti naudinga valgyti maistą, kuris kuo mažiau apsunkina jūsų virškinimo sistemą. Tai gali būti neriebus ir lengvai virškinamas maistas, galbūt tai gali būti ryžiai, bulvės ar virtos daržovės.

    Gaukite daug maistinių medžiagų

    Stenkitės į savo racioną įtraukti įvairių maistinių medžiagų turinčių maisto produktų. Tiktų vaisiai, daržovės, nesmulkinti grūdai, liesi baltymai ir sveikieji riebalai. Tai gali padėti atstatyti jūsų imuninę sistemą ir suteikti energijos, kad jūsų kūnas išgytų. Šis žingsnis daugiau tinka jau pradėjusiam sveikti ligoniui.

    Venkite nesveiko maisto

    Paprastai geriausia vengti nesveiko maisto. Šiame tarpe yra perdirbtas maistas, saldumynai, užkandžiai ir alkoholis. Šioje vietoje reikėtų prisiminti ir apie rūkymą. Nuo rūkymo taip pat reikėtų susilaikyti. Tai dažnai gali pabloginti jūsų sveikatą arba trukdyti jūsų organizmo gebėjimui išgyti.

    Pažvelkime atskirai į kai kuriuos maisto produktus.

    Ką galima ir būtina valgyti:

    Pomidorai, troškintos daržovės, avokadai – jose gausu imunitetą stiprinančių medžiagų.

    Žuvis, kiaušiniai, avižinė košė, žirniai, pupelės – juose daug organizmui reikalingų baltymų ir cinko.

    Riešutai – juose gausu imunitetą stiprinančio mikroelemento seleno.

    Jogurtas, kefyras, sultinys, vištiena – puikūs cisteino, kuris stiprina gleivinę, šaltinis.

    Uogos, bananai, obuoliai, džiovinti vaisiai – labai palengvina kvėpavimą.

    Ko reikėtų atsisakyti:

    Makaronai ir juoda duona – angliavandenių perteklius lėtina sveikimo procesą.

    Saldumynai – atsiranda puiki terpė virusams ir bakterijoms.

    Švieži kopūstai, ridikai – dirgina gleivinę.

    Ananasai – silpnina gynybines organizmo jėgas, išbalansuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą.

    Riebi mėsa, sriubos, kuriose gausu mėsos – tai sunkiai virškinamas maistas.

    Atminkite, kad visi mes esame skirtingi, todėl svarbu įsiklausyti į savo kūną ir stengtis valgyti tai, kas jums tinka.

    Komentaras

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *