Skip to content

Kaip sumažinti suvartojamą riebalų kiekį?

    Keletas naudingų patarimų, kaip sumažinti riebalų kiekį maisto racione:

    Baltyminiai ir pieno produktai

    * Rinkitės liesas mėsos išpjovas, vištieną, šviežią žuvį ar kitus jūros produktus; pirkite savo sultyse, bet ne aliejuje konservuotą žuvį arba aliejų nupilkite, nuimkite visus matomus riebalus ir odelę nuo mėsos ir vištienos geriau prieš gaminimą, o ne po jo.

    * Iš gatavų mėsos patiekalų pasirinkite liesiausius, venkite riebių dešrelių; mėsą, vištieną ar žuvį pateikite mažomis porcijomis su gausiu garnyru; įpraskite valgyti liesus pieno produktus: nugriebtą pieną, liesą jogurtą, liesą varškės sūrį; geltonieji fermentiniai sūriai yra patys riebiausi pieno produktai. Net patys neriebiausi iš jų vis tiek turi daug riebalų. Sūrį reikia valgyti saikingai, pjauti labai plonai, vengti jo gaminant kitus patiekalus.

    Aliejai ir riebalai maisto gaminimui

    * Įpraskite gaminti maistą be riebalų: mikrobanginėje krosnelėje, grilyje, garuose, tefloniniuose induose; valgykite šviežius duonos gaminius visai netepdami jų niekuo arba tepdami labai plonai; salotoms rinkitės neriebius padažus, raugintas pasukas, rūgpienį, obuolių actą, jogurtą. Venkite grietinės, grietinėlės, majonezo, padažų su sviestu.

    Užkandžiai ir maistas kelionei

    * Kuo toliau paslėpkite čipsus, traškučius, riešutus. Vietoj jų kramsnokite šviežias daržoves, nesaldžius ir neriebius traškučius, kukurūzus. Venkite aliejuje virtų, keptų ar pašildytų produktų, sumuštinių su riebiomis dešrelėmis, konditerijos gaminių. Valgykite daug vaisių.

    Paruoštų produktų pasirinkimas

    * Įpraskite skaityti produkto etiketę ir pasirinkti liesesnį;

    * Jūs pats galite sugalvoti savo "sveiką" receptą su labai mažu riebalų ir aliejų kiekiu; saldainius, šokoladą, konditerijos gaminius valgykite tik retsykiais ir po nedaug.

    Naudingi patarimai, kaip padidinti daržovių ir vaisių suvartojimą:

    * Stenkitės valgyti įvairių daržovių ir vaisių penkis ir daugiau kartų per dieną. Vaisius valgykite vietoj įvairių kitų užkandžių. Daržovių dėkite į visus patiekalus: sriubas, troškinius, mišraines ir kt. Būkite išradingi ruošdami desertą: kuo daugiau vaisių – šviežių, konservuotų, keptų. Vietoje kreminių pyragaičių, riebių grietininių ledų rinkitės vaisinius saldumynus. Garnyrą mėsos patiekalui ruoškite bent iš dviejų daržovių rūšių (neskaitant bulvių). Be pagrindinių patiekalų visuomet paruoškite papildomą – šviežių daržovių mišrainę. Eksperimentuokite su vegetariškais patiekalais.

    * Antrajam patiekalui ruoškite kimštas daržoves: pipirus, pomidorus, baklažanus, cukinijas. Dažniau ruoškite įvairių daržovių troškinius – kaip greitą ir lengvai pagaminamą patiekalą. Nebūtina pirkti brangiausias daržoves, ypač žiemą: iš šviežių rinkitės pigesnes, nevenkite šaldytų.

    Komentaras

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *