Skip to content

Dieta koronarinės ligos profilaktikai

     

    Dieta reikšminga, norint išvengti daugelio ligų ir gydant jas. Riebus maistas skatina kraujagyslių aterosklerozę. Pakeitus mitybos įpročius, galima sumažinti kraujo lipidų kiekį, o kartu ir koronarinės širdies ligos riziką.

    Bendrosios dietinės rekomendacijos:

    •    Valgykite kuo įvairesnius maisto produktus.

    •    Nevalgykite riebiai, venkite produktų, turinčių daug cholesterolio ir sočiųjų riebiųjų rūgščių. Sočiąsias riebiąsias rūgštis keiskite nesočiosiomis riebiosiomis rūgštimis. Iš jų vertingiausios mononesočiosios (alyvų, rapso aliejai). Rinkitės jūrų žuvį ir kitus jūrų produktus vietoje mėsos. Kuo mažiau vartokite lengvai pasisavinamų angliavandenių (pvz. cukraus). Padidinkite sudėtinių angliavandenių kiekį maiste. Venkite sūraus maisto.

    •    Valgykite produktus, turinčius daug skaidulinių medžiagų. Užtikrinkite pakankamą vitaminų ir mikroelementų kiekį maiste. Daugiau valgykite šviežių vaisių, žalių daržovių. Valgykite reguliariai. Nepersivalgykite, ypač prieš miegą. Maisto nekepkite riebaluose, geriau virkite ar troškinkite dengtoje tefloninėje keptuvėje visai be riebalų arba gaminkite garuose ar mikrobangų krosnelėje.

    Rekomenduojami maisto produktai:

    •    Šaltųjų jūrų žuvys (skumbrė, tunas, silkė, jūrų lydeka, menkė, jūrų ešerys, plekšnė, uotas, lašiša, upėtakis ir t.t.) bei kitos jūrų gėrybės: moliuskai, kalmarai, vėžiagyviai, jūrų kopūstai ir kt. Tinka ir neriebios gėlavandenės žuvys.

    •    Vištiena, kalakutiena be odelės (ypač krūtinėlė), liesa veršiena, jautiena, triušiena. Augaliniai aliejai (ypač alyvų ir rapso). Tinka ir sojos, kukurūzų, žemės riešutų, graikinių riešutų, saulėgrąžų, medvilnės aliejai. Minkštas dietinis margarinas (be cholesterolio ir konservantų) – saikingai. Dviejų kiaušinių baltymai vietoj vieno trynio. Nugriebtas ar 0,5-1,5 proc. pienas ir gaminiai iš jo, liesa varškė, liesas sūris, pasukos, rūgpienis, jogurtas. Juoda rupių miltų duona, ypač su grūdais, sėlenomis. Avižiniai dribsniai, miežiai, grikiai, ryžiai, pupelės, žirneliai, lęšiai, oriniai kukurūzai, sojos produktai. Žaliosios daržovės (įvairios ir kuo daugiau: kopūstai, žiediniai kopūstai, brokoliai, Briuselio kopūstai, kaliaropės, salotos, porai, pankoliai, špinatai, šparagai, pomidorai, morkos, agurkai, svogūnai, česnakai ir kitos).

    •    Vaisiai (įvairūs ir kuo daugiau: obuoliai, bananai, slyvos ir kiti).

    •    Uogos (spanguolės, serbentai, agrastai ir visos kitos). Nestipri arbatžolių, ypač žalioji arbata, nestipri kava, erškėtuogių, melisos bei kitos vaisių ar žolių arbatos. Šviežios vaisių ir daržovių sultys. Šarminiai mineraliniai vandenys, neprisotinti angliarūgšte.

    •    Vaisvandeniai be cukraus ir kofeino.

    Nerekomenduojami maisto produktai:

    •    Riebi kiauliena, riebi jautiena, antiena, žąsiena, aviena ir t.t.

    •    Gyvuliniai taukai, lajus.

    •    Riebios dešros, kumpiai, dešrelės, mėsainiai.

    •    Gyvulių vidaus organai (pvz. kepenys, kepeninė dešra, inkstai), smegenys.

    •    Paukštienos oda.

    •    Kiaušinių tryniai (galima ne daugiau kaip 2 per savaitę).

    •    Sviestas, grietinė, grietinėlė, nenugriebtas pienas, riebus nenugriebto pieno jogurtas, majonezas.

    •    Riebūs sūriai (ypač fermentiniai). Padažai su sūriu, sviestu, grietine. Kremai, pyragaičiai, riebūs tortai, šokoladas, kakava, čipsai.

    •    Riebaluose keptas, saldus, sūrus maistas.

    Patariama riboti

    •    Cukrų. Sergantiems cukriniu diabetu, nutukusiems patariama vartoti cukraus pakaitalus.

    •    Druską. Vietoj jos tinka citrinos rūgštis, kiti bedruskiai prieskoniai, mineralinė druska.

    Komentaras

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *